ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Ε.Ε.Δ.) Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης και αιτήματος που έλαβε από την Πολιτική Προστασία Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετείχε με ίδια μέσα στο συμβάν μαζικής καταστροφής από πυρκαγιά στην Αττική για τρεις (3) μέρες (24-26/07/2018), διαθέτοντας έμψυχο δυναμικό και υλικά δασοπυρόσβεσης και Α’ Βοηθειών.

Η αποστολή της Ε.Ε.Ε.Δ. αποτελούμενη από έξι (6) εθελοντές – μέλη της, πιστοποιημένους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ.), αναχώρησε την Τρίτη 24 Ιουλίου για την Αττική, κατόπιν εντολής της Πολιτικής Προστασίας και ακολουθώντας πιστά το προβλεπόμενο πρωτόκολλο.

Με την άφιξή της στην Αττική, η ομάδα τέθηκε στη διάθεση του Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής – όπως προβλεπόταν –, από τον οποίο έλαβε εντολή να κινηθεί προς την  περιοχή της Κινέτας όπου μαινόταν με σφοδρότητα η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη.

Για τις επόμενες δύο μέρες, η αποστολή της Ε.Ε.Ε.Δ. ενεπλάκη ενεργά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που έκαιγε ανεξέλεγκτα στο βουνό πάνω από τους Αγ. Θεοδώρους.

Ξεκινώντας από τη θέση ‘Λιοντάρι’, πάνω από τον Προφήτη Ηλία, οι εθελοντές επιχειρούσαν στο πρώτο μέτωπο της φωτιάς στήνοντας εγκαταστάσεις και παλεύοντας με αναζωπυρώσεις από κοινού με τον ‘Κεραυνό 1’ , τον Έρμή Κορίνθου’, τον ‘Κρόνο Ναυπλίου’ και τα οχήματα 1325 και 1311, στο βάθος μιας χαράδρας όπου επιχειρούσαν ταυτόχρονα και πτητικά μέσα.

Παρά την κούραση από μία τέτοια απαιτητική επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς σε δύσκολο πεδίο, η αποστολή των εθελοντών της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης έφερε σε πέρας και αυτή τη δοκιμασία. Στο πλάι της ήταν η τοπική κοινωνία των Αγίων Θεοδώρων (ο Αντιδήμαρχος, κ. Ράτης, ο ιερέας του Ι.Ν., ο Σύλλογος Πραθίου και όλοι οι κάτοικοι) που διαρκώς υποστήριζε είτε υλικά, παρέχοντας τροφή και στέγη στους εθελοντές διασώστες, είτε ηθικά, εκφράζοντας συνεχώς τις θερμές της ευχαριστίες δίνοντάς τους κουράγιο και δύναμη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να απευθυνθούν και στους επικεφαλής της Π.Υ. για την εμπιστοσύνη τους και την άριστη συνεργασία, καθώς και στην Πολιτική Προστασία Κεντρικής Μακεδονίας για την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και τη βοήθεια, ώστε η Ομάδα να επιχειρήσει και να επιστρέψει με ασφάλεια.

Η Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης Θεσσαλονίκης, πιστή στον σκοπό και στις αρχές που τη διέπουν για την προσφορά στην κοινωνία, έδωσε για ακόμα μία φορά το παρών σε ένα συμβάν μαζικής καταστροφής, αξιοποιώντας τις γνώσεις της, λειτουργώντας ομαδικά, τηρώντας το προβλεπόμενο πρωτόκολλο και ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές που της δόθηκαν, χωρίς να θέσει ούτε λεπτό σε κίνδυνο την ασφάλεια της επιχείρησης και όσων έλαβαν μέρος σε αυτήν.

 

 

Copyright (c) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΔΙΑΣΩΣΗΣ Design By exantas